NME TDKVeterán barlangászok
 

 

 
line decor
  
line decor
 
 
Atlas Innoglobe Kft
 
Mendikás Kft
Kezdő oldalra

Elözö oldalra

 
 

   

Emlékeztető
létrástetői  barlangász hétvégéről, munkákról

Bükk 2011. október


Időpont:2011. okt. 29-nov. 1
Helyszín: Létrástetői Kutató Ház
Cél:Az Egyetem barlang ácsolatának megerősítése
Résztvevők:  Rancz Áron,  Sűrű Péter,  Olasz József, Olaszné, Gyalog Éva, Olasz Virág, Takács Ádám, Kovács Klára és Boros Zoltán  

Események/történések/munkák:

2011. október. 29.  Szifon, Áron és Boros Zoltán Toyota terepjáróval átvitték a faanyagot a Létrási  háztól az Egyetem bontáshoz, majd dél felé egy barlangász tanfolyamon lévő csoporttal együtt barlangi túrán vettek részt a Szirén barlangban. A többiek kirándultak (Bánkút).

A Bükk csodálatos színekben  ragyogott,  a hőmérséklet 10-12 fok volt. Ezt hívják kiránduló időnek. A Létrási házban és környékén nagy élet volt, többek között két debreceni gombászó fiú is ott töltött néhány napot. Profik voltak, kimondottan pénz-kereseti céllal,  speciális gombakereső kutyákkal  kerestek  szarvas gombát (és hasonló földalatti gombákat) - sikerrel. Ki gondolná?  Sokan csak most láttunk ilyen gombát – hát elég rusnya…  Néhány adat: a gombákat úgy tartják számon, mint a trófeákat, óriási (több kilós) példányokért akár milliókat is adnak. Jó gyűjtő helyen akár 1-2 kilót is össze tudnak szedni egy nap,  a legeredményesebb gyűjtése az egyik fickónak 130 000 Ft volt egy nap alatt. (világpiaci ár: 120 €/kg)

2011.október.30.  Kihasználtuk a nagyobb létszámot. Az egyetem barlangnál hárman (Szifon, Áron és egy kezdő leányzó) ácsoltak, a többiek (Dodó, Ádám, Virág és Klára) egy tavasszal elkezdett bontást folytattak. E bontásnak még nincs végleges neve, Szifon ideiglenesen a Lyuk barlangnak említette  a napi jelentésében.  A bontás előtt technikai újításként felszereltünk egy mozgó csigát, így a vödrök kiemelése játszi könnyűvé vált.  3 óra alatt 60 vödör agyagot emeltünk ki.  A  bontási munkát sajnos kora délután abba kellett hagyjuk, mert  hárman elmentek, azonban Szifon és Áron a sötétedésig nyomták az ácsolást.
 
Vacsorára remek disznótórost kaptunk.   

2011.október.31.  A maradék kis csapat erőforrását koncentráltuk: valamennyien (4 fő) az Egyetem barlanghoz mentünk. Az ácsolatot kereszt támaszokkal merevítettük (mivel kissé trapéz alakúvá vált) és egy újabb kerettel láttuk el. Egyenlőre ezt a telet (vagy még egyet) kibírja.

kb. 2 felé valamennyien átmentünk a másik bontáshoz, és még  60 vödör anyagot kitermeltünk. Sötétedésig dolgoztunk, ami kb. fél 5 kor már markáns volt.

Az estéhez még két érdekesség:

A létrási házhoz valaki kivitt egy kismacskát, és ott hagyta (!) magára.  Nem lehetett a közelébe menni, szinte mindenkit támadott, de a kaját elfogadta. Szóval szegény egyedül szocializálódott. Este egy hatalmas róka jelent meg, nagyon közel jött még az emberekhez is, ami akár a veszettségre is utalhat. A róka állandóan a kiscicát próbálta becserkészni, de az ahogy tudott védekezett, fújt, karmolt, a róka szemlátomást félt tőle  (!). (lsd fotók). Egy kővel elzavartam a rókát, de mást nem tehettem. A kismacskát reggel nem láttuk. Lehet hogy a fagyhalál sem szebb?

Üdébb esemény: este 8 óra felé megjelent Tóni. Ez hosszan tartó énekelést és borozást okozott. Szerencsére reggel már csak a hazautazást kellett megoldani.

Amit a „Lyuk” -   barlangról elmondhatunk

Egy magas szerkezeti helyzetű töbör oldalán Csacsi és Szifon vettek észre 2010. vége felé egy kis odut. A töbör mintegy 30 m átmérőjű, az Egyetem barlanggal szemközti  meredek É-i lejtőn található, sajátos genetikai -  morfológiai környezetben. Sajátos, mert nem a völgytalpi töbörsor része, és helyzetét a jelenlegi morfológia sem magyarázza, mivel hegyoldalban ritkán képződik ilyen karsztjelenség. A barlang a töbör É-i peremén a lejtő felöli oldalon található, ami azt a sajátos helyzetet  eredményezi, hogy a bejárattól É –ra  (lejtő) és D-re (töbör)   is mélyebb a környezet (mint egy vulkán peremén).

Egyenlőre csak gyanítható (de egyszerű szedimentológiai vizsgálattal ellenőrizhető),  hogy régebbi keletkezésű lehet, amikor még más morfológiai jegyek alakították a csapadék elfolyást. (Pl.  arra gondolok, hogy a völgyoldalakban magasabb helyzetű  Szeleta – és  Zsivány barlangok esetleg forrásszájak lehettek, vagyis a Szinva és Garadna völgyek  még nem voltak ilyen markánsan bevágódva). 
 Maga a barlang is ősi genetikai jegyeket mutat, egy ősi kürtőszáj lehetett.  A  barlang majdnem teljesen ki volt töltve üledékkel, a megtaláláskor mindössze néhány liter nagyságú légrés és kisebb  cseppkőkéreg  utalt egy nagyobb járatra. A bejárati nyílás is nehezen észrevehető volt, kisebb sziklabontásra is szükség volt az elején.

A  csoportunk idén Pünkösdkor kezdett el besegíteni  e barlang bontásába, akkor kb. 4 m mélyen voltak Szifonék.  Azóta jelentős előre haladást eredményezett az augusztusi és a mostani bontásunk.  Jelenleg 6 m mélyen járunk. A kürtő (akna) szelvény a jelenlegi talpon széles, legalább 3 m2 területű.  20 literes műanyag edénnyel (ez van rendszeresítve) 100 vödörrel jön ki 2 m3, de ennél kevesebbet kell számolnunk (1,8 m3). Így a mostani haladásunk (120 vödör) kb. 2,1 m3 mennyiséget jelentett, ami 3 m2 szelvényben 70 cm haladást eredményezett (Ami közelítőleg úgy is volt).  

A barlang fala körbe tele van ősi elaggot cseppkő kéreggel, lefolyásokkal, a jelenlegi fenék magasságában a falon egy stalagmit is előkerült.  Kb. a Király barlanghoz hasonlít a fal.  Az üledék kitöltés a bontás előrehaladtával fokozatosan változott.   Kezdetben, felszín közelben szervesanyagban gazdag, gumos laza (guanós?) kitöltés volt, ami később sötétbarna,  humusz sovány-közepes agyagba ment át. Az agyagban mállott kalcit kristályok, cseppkő darabok szenesült fás lencsék, települtek. Mindez arra utal, hogy a barlangnak felsőbb szakaszai is lehettek, ahonnan ezek a kalcitszemcsék behordódhattak.

Kb. 5 méterben a sötétbarna szerves anyagban gazdag kitöltés éles határ mentén átváltott barnássárga kissé kőzetlisztes, közepes agyagba. Kb. 6 m mélyen, a jelenlegi bontási szinten a sárga agyagban kőzettömbök vannak beágyazva (kb. 2 kilós kenyér méretűek).  Az eddigi réteg-kitöltés nagyjából homogén volt, mészkő törmelék csak itt került elő először. Ez akár jó jel is lehet.

A (kiásott) barlangakna tágas, a falakon mállott régi kalcit bekérgezés van, helyenként kisebb 1-2 m oldalirányú kiöblösödés, repedés található, de általában ezek az  üregek is ki vannak töltve,  bár kissé lazábban).  Várjuk a nagyobb repedést, ami a továbbjutást megnyitja.

Bp. 2011. november 1.

Dodó

 

 

  


 

 
Kezdő oldalra

Elözö oldalra