NME TDKVeterán barlangászok
 

 

 
line decor
  
line decor
 
 
Atlas Innoglobe Kft
 
Mendikás Kft

 
 

   
Magunkról  

 
Megpróbálom időrendben.

 

Mindenek előtt egy fontos megjegyzés!!!

A küldött képek címeiben szereplő évszámok sok esetben nem jók.

Ezeket mindenképpen egyeztetni kell, mielőtt felkerülnének a honlapra!

Ismételt átnézés – és átnevezés - után küldök Lajosnak egy újabb cd-t, immár a szerintem jó évszámokkal, címekkel.

 

1974 ősze (okt-nov?) Vesszősi ház – ez nem barlangos dolog volt 

Bodrogi, Kiss G., Csóti M., Lévay, Dodó, Simon – ez nem barlangos dolog volt. Befőttes üvegből ittuk a tolcsvai bort, amit Tibor (?) vett valahol a városban, kb. 2 db marmonkannával. Meglehetősen berúgtunk, Tibor hosszasan tanulmányozta egy régi mészégető gödrét merev oldalfekvésben, ill. én nehezen fértem el Gabival egy hálózsákban. Valahogy reggelre a melltartója felkerült a plafonra. Reggel Marilla rosszul lépett le a lépcsőn, kiment a bokája, lesántikált velünk Lillára, de másnapra begipszelték.  

1975. 

Téli tábor?? Volt? Én nem emlékszem rá, ill. feltehetően nem voltam ott. 

Nyári tábor - augusztus 

Résztvevők: Tasnádi, Oq+barátnője, Tibor, Virág, Olasz, Marilla és a húga, Ausz, Szeremley Szabolcs (?) 

Amire emlékszem (Dodó szövege, pirossal kiegészítettem):
 

1-2 napig takarítottuk a házat, és berendeztük otthonosan a környékét is (pl. latrina), a házból kivittük a kályha csöveit és a kinti tűzhelyet megépítettük, jó nagy tüzet is raktunk.

4 napos Lápa túra: Lévay, Virág, Olasz és talán Tasnádi (erről majd mi írunk)

Simon Ernő adta a felszíni ügyeletet. Miközben mi lent voltunk a Lápán (telefonos kapcsolatban) egy csoport (nem tudom, kik voltak, de Pápa Tóni ott volt. Megjelent egy cikk valamelyik miskolci lapban – „Nem féltek-énekeltek” címmel, ott volt fénykép is. Akinek megvan esetleg sz újság, az segíthetne) a Királyban mászkált. Valahogy kiakadt a felmászó hágcsó a Nagyteremben és nem tudtak kijönni. Ernő, mivel nem tért vissza a csoport a megadott időben elment menteni, de nem találták meg éjszaka a barlangot. A barlangi mentőszolgálat értesítése után óriási csődület gyült össze a barlang szájánál, (sok hűhóm semmiért) úgy hogy még évekkel később is látszott a barlanghoz vezető út. 

A házat meg akartuk venni (szerezni, bérelni stb.) valami vadász társaságtól,  ez ügyben talán Tibor több levelet és ruhát váltott. A ház később (1977-78?) teljesen leégett.

Virág klasszikus mondása amikor elmentünk barlangász ruhában nevetgélve a szénégetők mellett és ők utánunk kiáltottak:

Hé barlangászok, barlangászok!

Mi is, csak mi csendben. – mondta csendben nekünk Zoli. Ez nem később volt? És nem a Szepi réten, vasárnapi turistákkal esett meg? 

1975 november eleje – a bejutás Feketébe, még az első bejáraton, ami aztán az 1976 tavaszi hóolvadáskor összement, új bejárat bontása 76-ban. 

1976 

Téli tábor – Létrás.
 

Úgy emlékszem (Dodó szövege, én pirossal kiegészítem) januárban a vizsgaidőszak végén a Mecseki Karsztkutató Csoporttal együtt szerveztük a Fekete-barlang továbbkutatását.

Az első két hölgy aki lement a Fekete barlang aknarendszerén (kötél technikával): Rebró Katalin és Gyalog Éva. (A Vica terem őrzi emlékét). Ernő őrzi Rebró emlékét.

Emlékszem, hogy Tasnádi is ott gitározott az ágyon.

Virág egyedül ment le bontani a barlang végébe. Szerintem ez nem a tábor alatt volt, de lehet

További résztvevők: (mindenki iratkozzon fel): Olasz, Simon, Lévay, Rancz, Virág …

Biztos, hogy 76 január-februárban volt, mert együtt mentem Pécsre a pécsiekkel, ez volt az évismétlős félév.

Hideg, jeges idő volt, a pécsiek busza nem tudott feljönni, mert teljesen tükörjég borította a műutat, le kellett menni értük Garadnára, és kézben hoztuk fel a cuccaikat.

 

Nyári tábor

Mintha Vesszősön lett volna, van képem Tasnádiról, Balázsról (Verával – milyen Vera?) és emlékeim, hogy vödörrel mentünk rókagombát szedni. Hogy mit csináltunk azt nem tudom, nincs emlékem. Meg lehet, hogy nem is tábor volt, csak egy hosszabb hétvége. 

1977. 

Téli tábor – Létrás (résztvevők?? Tóni, Veres Lajos ott volt, úgy emlékszem, meg a favágós képek is akkor készültek – a képek felirata, ill. az évszámok nem jók!!!) 

Biztosan „(Talán) ekkor volt a muflon orgia és a Fekete térképezése? Nekem kimaradtak az emlékek. Arra emlékszem, hogy a muflon legkülönbözőbb alkatrészeit tálaltuk fel a menzai csokoládé és konzervek mellé.”


Ebben a táborban volt az, hogy minden nap mentünk le a Feketébe térképezni, Szente Pista is ott volt. Akkor adta nekünk a „halálbrigád”, vagy valami hasonló nevet, mert nem biztosítottunk a létrákon. 

 

Nyári tábor – Lápa-rét 

Nem ekkor volt az új bejárat kibontása, ill. a munkák megkezdése? A robbantás, légkalapácsos bontás, bányászok. Házépítés. 

1978 

Téli tábor

Talán ekkor építettünk be hágcsókat a Feketébe? Meg kisebb bontások a Fenyves-réten? 

Nyári tábor – Lápa-rét 

Munka: a nyári  táborunkat teljes egészében az István-lápai-barlang új bejárata és egy védő beton támfal elkészítésének szenteltük. (Az állagbiztosítást az Országos Természetvédelmi Hivatal megbízásából végeztük.) 

A részleteket mindenki írja le. ( Robbantások, nappal egyetem éjszaka a törmelék kitermelése, bár ezek nem a táborban voltak??? Nem emlékszem) 

Talán csak a betonozás maradt  a táborra. A  szállító pálya (ez nem egy évvel korábban volt?), Óriás őzláb gomba, TDK üveg mozaik. Stb.

Ekkor láttuk vendégül a lvovi egyetem diákjait Fuchs Tanár Úr vezetésével. Nagy főzés volt, Kelcsi talicskával tolta be a söröket, Sikeresen leittasodott mindenki, esti lekísérés Lillára, Petya elhagyja a „titkos” 10.000-es térképlapot, táskáját (mik nem történtek!) 

A későbbi táborokra nem emlékszem.

Ernő

  


 

 
Kezdő oldalra

Elözö oldalra